algemeen

Wat kost een parketvloer?

Wat kost een parketvloer? 1

Als je op zoek bent naar een prachtige, duurzame vloer voor je huis, dan is parket zeker een optie om serieus te overwegen. Maar wat kost parket eigenlijk?

Welke factoren bepalen de prijs van parket?

De prijs van parket kan behoorlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

De houtsoort
De keuze van het hout heeft een grote impact op de prijs. Tropische houtsoorten als teak en wengé zijn doorgaans duurder dan Europese eiken of berken.

Type parket
Massief parket is doorgaans duurder dan meerlagig parket.

Kwaliteit en herkomst van het hout
Hoogwaardige, duurzame houtsoorten uit gecertificeerde bossen kosten meer dan goedkopere, snelgroeiende varianten.

Breedte van de planken
De breedte van de planken is ook bepalend – hoe breder, hoe hoger de prijs.

Kleur
Speciale kleuren of behandelingen kunnen de prijs verhogen.

Afwerking in olie of vernis
De keuze tussen olie of vernis kan prijsverschillen veroorzaken.

Legpatroon
Complexe patronen zoals visgraat of Hongaarse punt zijn arbeidsintensiever en dus duurder.

De kostprijs van massief houten parket

Massief houten parket staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Voor massief houten parket betaal je al snel tussen de €60 en €200 per vierkante meter, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Maar met de juiste zorg gaat zo’n vloer ook tientallen jaren mee.

De kostprijs van meerlagig parket

Meerlagig parket of samengesteld parket is over het algemeen iets goedkoper. Dit type parket bestaat uit verschillende lagen hout, met een toplaag van massief hout. Hier betaal je doorgaans tussen de €40 en €80 per vierkante meter. Dit type parket is iets minder duurzaam, maar biedt wel meer stabiliteit en is eenvoudiger te installeren.

De plaatsingskosten

Naast de materiaalkosten moet je ook rekenen op installatiekosten. Het is belangrijk om een professionele parketplaatser in te huren om ervoor te zorgen dat je vloer correct wordt geïnstalleerd, rekening houdend met de houtsoort, ondergrond en de ruimte. De plaatsingskosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het legpatroon, het type parket en de omvang van het project.

Als je zelf handig bent, kun je overwegen om het parket zelf te leggen. Houd er wel rekening mee dat dit vakmanschap vereist en dat fouten je later veel kosten kunnen opleveren.

Welke parketvloer kies jij?

Kortom, parket is niet de goedkoopste optie voor je vloer. Maar met de juiste keuzes en goed onderhoud is het een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt. De schoonheid, duurzaamheid en meerwaarde voor je huis maken het meer dan de moeite waard.

Wil je meer weten over specifieke parketsoorten of heb je vragen over welk type het beste past bij jouw woning? Contacteer ons! We geven je graag persoonlijk advies en een nauwkeurige prijsopgave voor jouw droomvloer.