algemeen

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor je parket?

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor je parket? 1

Wat is luchtvochtigheid?

Wanneer we het hebben over de luchtvochtigheid in huis, dan gaat het in feite over de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Dit is de hoeveelheid waterdamp in de lucht, ten opzichte van de maximale hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen.

De temperatuur en de luchtdruk spelen ook een rol bij het bepalen van de relatieve luchtvochtigheid, die wordt uitgedrukt in een percentage. Warme lucht kan immers meer waterdamp opnemen dan koude lucht. Hoe hoger het percentage ligt, hoe meer waterdamp in de lucht aanwezig is.

Maar hoeveel bedraagt dat percentage nu best? De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40% en 60%.

Te droge lucht is nefast voor je parket

Bij een te lage luchtvochtigheid is de lucht in huis te droog. Dit kan in ons klimaat in principe enkel tijdens de winter voorvallen. De koude buitenlucht bevat dan maar een kleine hoeveelheid vocht. Droge lucht is weliswaar minder problematisch dan vochtige lucht, maar kan toch tot enkele irritaties leiden in combinatie met verwarming en slechte ventilatie:

  • Droge ogen, kriebelhoest, barstjes in de lippen,…
  • Virussen verspreiden zich sneller in droge lucht
  • Scheurtjes in houtwerk (parket , meubels, kozijnen,…)

Helaas krijgen we wegens het goed isoleren van onze woningen meer en meer te maken met te droge lucht. Daarom stijgt het aantal  klachten over scheuren, barsten of opgekrulde toplagen van parket de laatste tijd.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raad ik je aan de luchtvochtigheid te monitoren zodat je vroegtijdig kan ingrijpen. Een hygrometer is een handig toestelletje dat perfect de actuele luchtvochtigheid in de ruimte aangeeft. Dit toestel is al verkrijgbaar vanaf 15 euro en dus zeker een meerwaarde om je parket en gezondheid in topconditie te houden.

Hoe kan je je parket beschermen bij een te lage luchtvochtigheid?

Stel dat je hygrometer een te lage luchtvochtigheid aangeeft in de ruimte waar je parket zich bevindt. Welke maatregelen kan je dan nemen? Bij waarden onder de 45% haalt dan moet je extra vocht zien te krijgen in huis. Dit kan op verschillende manieren:

  1. Hang potjes met water aan je radiatoren
  2. Plaats een luchtbevochtiger geschikt voor het aantal kubieke meters van je woning
  3. Plaats extra planten in de ruimt en geef ze voldoende water
  4. Laat je was eens drogen in de te droge ruimte
  5. Indien je open keuken zich in dezelfde ruimte bevindt, gebruik de dampkap dan af en toe niet
  6. Wanneer het vriest je ventilatietoestel uitschakelen omdat dit droge lucht van buiten naar binnen trekt