algemeen

Oei, een vlek op mijn parket! Wat nu?

Oei, een vlek op mijn parket! Wat nu? 1

Bescherm je parket in de eerste plaats

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je zorgt dat je parket goed beschermd is met de juiste producten, dan zullen vlekken geen tot weinig kans krijgen om in te dringen.

Een geoliede parketvloer beschermen tegen vlekken

Wanneer een parketvloer geolied werd met een kwalitatieve olie zal de patine het hout verzadigen en beschermen. De poriën van het hout worden immers opgevuld met de olie. Toch is je houten vloer nadien niet tegen zomaar alles bestand. De eerste 4 weken na het aanbrengen van de olie moet deze nog uitharden. In die periode is je vloer dus het meest vatbaar voor vlekken.

Je kan de vlekbestendigheid echter verhogen door regelmatig met de juiste voedende zeep te dweilen. Deze vult steeds de poriën een klein beetje op met product waardoor water of andere vloeistoffen hier niet kunnen indringen en vlekken veroorzaken. Gebruik hierbij de juiste verhoudingen zoals aangegeven op de verpakking en dweil steeds met de richting van de plankenvloer mee.

Ook raden we aan om minstens om de 2 jaar een onderhoudsolie aan te brengen. Zo ga je de poriën terug extra verzegelen en beschermen. Dan mag er al gerust eens een glas cola of wijn omgestoten worden. Wanneer je dit vrij snel opkuist na het morsen zal je zien dat er geen vlek nablijft.

Een verniste parketvloer beschermen tegen vlekken

Doordat de vernis een beschermlaag vormt bovenop het hout maken vlekken natuurlijk minder kans om in te dringen in de poriën. Een parketvloer afgewerkt met een vernis mag dan minder gevoelig zijn, hou er wel rekening mee dat die vernislaag na een tijd ook begint af te slijten. Bij een matte vernis is het oppervlak zelfs wat ruwer, waardoor vuil zich beter kan hechten aan het hout.

Een degelijke zeep gebruiken die je vloer goed beschermt is ook hier belangrijk. Wil je een verniste houten vloer extra beschermen tegen vlekken? Dweil dan maandelijks de parket met Blanchon Protector Mat of Satijn naargelang de afwerking van je vloer. Zo ga je de slijtage van de vernislaag tegen en hou je een goed verzegelde parketvloer.

Toch een vlek op je geoliede parket?

Dan kan je proberen deze te verwijderen door meerdere keren te dweilen met een Powerful cleaner van bv. Blanchon. Doordat deze sterker is van samenstelling dan een gewone zeep verwijdert hij ook wat van de beschermlaag. Belangrijk om deze nadien dus terug goed te zetten met een laag onderhoudsolie.

Toch een vlek op je verniste parket?

Dan is de Blanchon Cleaner Lisabril voor gelakte vloeren de oplossing! Bij hardnekkige vlekken op je houten vloer raden we aan deze plaatselijk manueel uit te wrijven met onverdund product.

Wat met urinevlekken op je houten vloer?

Een plasje op de vloer, braaksel, … Hoe dan ook niet fijn, maar al helemaal nefast voor je houten vloer. Vlekken van vloeistoffen die zuren bevatten zijn heel moeilijk te verwijderen. De zuren reageren met de looizuren aanwezig in het hout. Zo vormen ze een donkere oxidatievlek. De enige oplossing is dan de vlek weg te schuren of de plank te vervangen.