algemeen

Waarom is een te lage Luchtvochtigheid nefast voor u parketvloer en gezondheid.

Gevolgen van te droge lucht

De verwarming in onze huizen draait op volle toeren wanneer het buiten koud wordt.

Zeker bij een lage periode van vries weer kunnen volgende dingen ontstaan

  • opkrullen van de planken
  • krimpen van de planken
  • ontstaan van barsten in het hout
  • loskomen van stukken hout

Wanneer de lucht in je omgeving te droog wordt, kan je ook gezondheidsklachten krijgen zoals bv. allergieën of een lage weerstand. Hier kan je natuurlijk verandering in brengen!

Door de luchtvochtigheid op peil te houden kan je gezondheidsklachten voorkomen en je meubilair en houten vloer langer intact houden!

Droge lucht en gezondheid.

Niet alleen zorgt droge lucht voor scheuren en kieren in uw houten vloer en meubels, het zorgt ook voor gebarsten lippen en droge handen en het vergroot de kans op griep.

Onderzoekers van de Oregon State University hebben ontdekt dat een goede luchtkwaliteit kan voorkomen dat een virus zich verspreidt.

In droge lucht wordt het virus namelijk beter overgebracht van mens tot mens dan in vochtige lucht.

Voor dit onderzoek werd de aanwezigheid van het griepvirus gemeten bij verschillende waarden van luchtvochtigheid.

Daaruit bleek dat slechts twintig procent van het virus overleeft bij een heel vochtig klimaat en na 24 uur is het virus verdwenen.

Een heel droog klimaat zorgt ervoor dat het virus blijft leven.

De onderzoekers zijn van mening dat het gebruik van luchtbevochtigers aan te raden is.

Zeker op plekken waar een griepvirus gevaar kan opleveren, bijvoorbeeld bij (jonge) kinderen of verzwakte mensen, maar ook op de Intensive Care in een ziekenhuis is een luchtbevochtiger van toegevoegde waarde.

Lees gerust dit wetenschappelijk onderbouwd artikel: https://www.weer.nl/nieuws/2020/luchtvochtigheid-in-huis-heeft-invloed-op-verspreiding-coronavirus

Wat kan je doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om de luchtkwaliteit in huis optimaal te houden. We sommen er hieronder een aantal op.

Tip 1: Meten is weten

Een spreekwoord dat we allemaal wellicht op school meerdere malen hebben gehoord, maar het is er wel eentje die volledig klopt.

Door het gebruik van een hygrometer in huis kun je heel snel droge lucht waarnemen en snel ingrijpen. Door het feit dat je barsten of gekrompen hout pas na enige tijd opmerkt is dit dus zeker een goede optie.

Tip 2: Leg je ventilatie af

Een ventilatie systeem kan misschien in de zomer een grote meerwaarde zijn, maar in de winter is dit zeker niet het geval. Toch niet als het vriest, want eenmaal de temperatuur zakt onder nul is de luchtvochtigheid ook weg en stop je je huis dus vol met droge lucht.

Ook wordt de lucht die zich in je huis bevindt door de dagelijkse dingen zoals wassen, koken of eventuele extra bevochtiging gewoon naar buiten gebracht en vervangen door droge buitenlucht. Er zijn momenteel wel al systemen die dit automatisch doen, maar de meeste ventilatiesystemen zijn hier nog niet op voorzien en moet je manueel aanpassen.

Tip 3: Koop een mooie plant voor je partner

Planten zijn als het ware natuurlijke luchtbevochtigers. Sommige planten geven zelfs 1 liter per dag vocht af als je ze voldoende water geeft natuurlijk. Dit zorgt voor een ideaal binnenklimaat. Uiteraard zijn niet alle planten even geschikt, ze moeten namelijk van tropische afkomst zijn.

5 voorbeelden:

  • Goud palm
  • Areca palm
  • Lepelplant
  • Krulvaren
  • Aglaonema

Tip 4: Laat de droogkast even links liggen

I know, een droogkast is super gemakkelijk en wordt hier ook een aantal keer per week gebruikt. Maar bij een te droge luchtvochtigheid is het old school wasrek een betere optie. Want een rek vol natte was is net wat uw luchtkwaliteit wel kan gebruiken op een kurkdroge winterdag.

When this is not enough, technology is the answer

Als deze vorige tips niet genoeg blijken te zijn, kan je nog altijd terugvallen op de huidige technologie, door het gebruik van een luchtbevochtiger.

De luchtbevochtigers van Stylies en Stadler Form ventileren op een krachtige en effectieve manier de lucht binnen je huis.

De luchtbevochtigers zijn energiezuinig en sommigen hebben tot wel 100 m2 bereik.

Daarnaast kan je kiezen uit verschillende unieke en moderne designs. Zo kan je zelf kiezen welke luchtbevochtiger het beste bij jouw huis of smaak past.

Je keuze wordt dus bepaald door smaak, woonoppervlakte, gebruiksgemak en budget.