algemeen

Kan parket in combinatie met vloerverwarming?

Kan parket in combinatie met vloerverwarming? 1

Kan parket tegen vloerverwarming?

Ja, parket kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Het is zelfs een populaire keuze vanwege de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Echter, niet alle parketsoorten zijn geschikt, en er zijn enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.

Welke parketsoort is geschikt bij vloerverwarming

Meestal zijn meerlagige parketsoorten zoals lamelparket of tweelaags parket, het meest geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Deze soorten zijn stabieler en reageren minder op temperatuur- en vochtigheidsveranderingen dan massief parket. Ze hebben een lagere kans op kromtrekken of scheuren.

De houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Dit zijn de traditionele houtsoorten zoals bijvoorbeeld eik en wengé. In onze toonzaal kan je verschillende soorten bekijken en adviseren we je graag over de mogelijkheden.

Kan ik ook voor massief parket kiezen?

Hoewel het mogelijk is om massief parket te combineren met vloerverwarming, is dit meestal niet aan te raden. Massief hout werkt meer onder invloed van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, wat kan leiden tot problemen zoals kieren of kromtrekken.

Als je toch voor massief parket kiest, zorg dan dat het hout goed gedroogd is en dat de installatie uiterst zorgvuldig gebeurt.

Waarmee moet ik rekening houden bij installatie van de vloerverwarming?

Bij de installatie van vloerverwarming onder parket zijn een paar zaken cruciaal:

  • Vochtgehalte van de ondervloer: Zorg dat de ondervloer volledig droog is voordat je het parket legt.
  • Temperatuurbeheer: De oppervlaktetemperatuur van de vloer mag niet hoger zijn dan 27°C om schade aan het parket te voorkomen.
  • Type vloerverwarming: Een watergedragen systeem is doorgaans beter geschikt dan elektrische vloerverwarming, omdat het gelijkmatiger warmte verspreidt.

Is de dikte van parket belangrijk bij vloerverwarming?

Ja, de dikte van het parket speelt een rol. Dunner parket (tussen 10 en 15 mm) is meestal beter geschikt voor vloerverwarming omdat het een betere warmtegeleiding biedt. Dikker parket kan de warmteoverdracht verminderen en daardoor minder efficiënt zijn.

Enkele tips om in acht te nemen na de plaatsing van je parketvloer

1. Langzaam opwarmen: Na installatie moet de vloerverwarming geleidelijk worden opgestart om het hout de kans te geven te acclimatiseren.
2. Vochtigheidsniveau: Houd de luchtvochtigheid in de ruimte tussen 40% en 60% om het parket in goede conditie te houden.

3. Temperatuurbeheer: Vermijd grote temperatuurschommelingen. Stel de thermostaat in op een constante temperatuur om het werken van het hout te minimaliseren.
4. Onderhoud: Gebruik geschikte reinigings- en onderhoudsproducten voor parketvloeren om de levensduur van je vloer te verlengen.

CLEANERS EN POLISH VOOR GELAKTE VLOEREN (9)

ZEPEN VOOR GEOLIEDE VLOEREN (13)

Door de juiste keuzes te maken en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, kun je genieten van de combinatie van het comfort van vloerverwarming en de schoonheid van een parketvloer.