algemeen

Franse eik of niet?

Franse eik of niet? 1

Wat is Franse eik?

Om meteen met de deur in huis te vallen: Franse eik bestaat niet! Ja, je hoort het goed, al zal ik deze stelling snel wat kracht bijzetten. De “Franse” eik heet in botanische termen Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik.

De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In Europa ligt het groeigebied wat hoger door het zeeklimaat, in Noord-Amerika wat lager door het landklimaat. In België gebruiken we vooral eikenhout uit Europa en Noord-Amerika. Maar over de hele wereld (Java, IndoChina, Midden- en Zuid-Amerika, …) komen nog honderden eikensoorten voor (Quercus spp.). 

{

Waarom hoor je dan toch Franse eik vallen onder houtliefhebbers?

Tot het eind van de jaren ‘90 werd op de West-Europese markt gretig gebruik gemaakt van eikenhout uit Frankrijk. Het was dan ook het mooiste en beste eikenhout dat toen beschikbaar was.

Doordat de vraag groter werd dan het aanbod en door de open grenzen en de beginnende schaarste van de mooie eikenstammen, begonnen er her en der fabrikanten van meerlaagse parketvloeren zich te manifesteren, gebruikmakend van andere eik dan de Europese eik.

Op zich blijft het eik en blijft de sterkte en duurzaamheid in dezelfde lijn, enkel het esthetische aspect is anders. Het kernhout van onbehandelde “Franse” eik bevat namelijk veel looizuur en heeft een kleurenpalet van licht- tot donkerbruine tinten. Tevens heeft het ook een meer uitgesproken houttekening.

Andere eikensoorten zoals Japans (Mongools) eiken (QUERCUS MONGOLICA = groeigebied Mongolië en China) hebben een veel minder uitgesproken houttekening en zijn lichter van kleur. Deze soort wordt vaak gebruikt bij vloeren die in Azië zijn geproduceerd.

Andere eikensoorten zijn o.a. Amerikaans eiken, Sloveens eiken en Tasmaans eiken. 

Welke soort neem je dan het best?

Over geuren en smaken valt niet te discussiëren, maar zelf hou ik het toch nog altijd het liefste bij de Europese variant (of indien mogelijk Franse eik). Dit zeker uit traditie omdat mijn vader altijd met deze soort werkte maar ook omwille van het natuurlijk karakter en de uitgesproken tekening in het hout, waardoor bij het afwerken van deze vloeren met kleuren, ik veel meer kan “spelen”. Al kan dit verschillen qua smaak naargelang het type project uiteraard. 

Sinds kort zijn wij een samenwerking begonnen met Parketbedrijf Kerkhofs, producent van o.a. massieve (Franse) eiken vloeren. Zij zijn de distributeur in België en Luxemburg voor o.a. de Nederlandse producent Veno. 

Deze distributieketen is erg kort en zorgt voor vlotte leveringen. Deze fabrikant produceert meerlaagse parketvloeren, in eikenhout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (PEFC of FSC). M.a.w. voor elke gekapte boom moeten er nieuwe jonge bomen aangeplant worden. Op deze manier zorgen zij voor een duurzaam bosbeheer. Parketbedrijf Kerkhofs is tevens PEFC geaccrediteerd, hetgeen betekent dat jouw parketvloer van zagerij tot en met groothandel goed gecontroleerd is.