algemeen

Franse Eik of Niet ?

Om meteen met de deur in huis te vallen Franse eik bestaat niet!!! 

Ja je hoort het goed al zal ik deze stelling snel wat kracht bijzetten . 

Want de ‘’ Franse ‘’ eik heet in botanische termen 

(Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik).

De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In Europa ligt het groeigebied wat hoger door het zeeklimaat, in Noord-Amerika wat lager door het landklimaat. In België gebruiken we vooral eikenhout uit Europa en Noord-Amerika. Maar over de hele wereld (Java, IndoChina, Midden- en Zuid-Amerika, …) komen nog honderden eikensoorten voor (Quercus spp.). 

{

Waarom je dan toch Franse eik hoort vallen onder hout liefhebbers? 

Tot het eind van de jaren ‘90 werd op de West-Europese markt gretig gebruik gemaakt van eikenhout uit Frankrijk. Het mooiste en beste eikenhout dat toen beschikbaar was. Doordat de vraag groter werd dan het aanbod was en door de open grenzen en de beginnende schaarste van de mooie eiken stammen, begonnen er her en der Fabrikanten van meerlaagse parketvloeren zich te manifesteren, gebruik makend van ander eik dan de Europese eik.

Op zich blijft het eik en blijft de sterkte en duurzaamheid in de zelfde lijn enkel her Estische aspect is anders . Met name het kernhout van onbehandeld ‘ Franse ‘ eiken bevat veel looizuur en heeft een kleurenpalet van licht- tot donkerbruine tinten, tevens heeft het ook een meer uitgesproken houttekening.

Terwijl andere eik soorten zoals de Japans ( Mongoolse ) eiken (QUERCUS MONGOLICA)= groeigebied Mongolië en China een minder uitgesproken houttekening heeft en lichter is van kleur . Deze soort wordt vaak gebruikt bij vloeren die in Azië zijn geproduceerd.

Andere eiken soorten zijn o.a.Amerikaans eiken , Sloveens eiken en Tasmaans eiken. 

Welke soort neem je dan het best ? 

Over geuren en smaken valt niet de discussiëren dat klopt , maar zelf hou ik het toch nog altijd het liefste bij de Europese variant (of indien mogelijk Franse eik.) Dit zeker uit traditie omdat mijn vader altijd met deze soort werkte maar ook omwille van het natuurlijk karakter en de uitgesproken tekening in het hout, waardoor bij het afwerken van deze vloeren met kleuren, ik veel meer kan          “ spelen “. Al kan dit verschillen qua smaak naar gelang het type project uiteraard. 

Sinds kort zijn wij een samenwerking begonnen met Parketbedrijf Kerkhofs producent van o.a. massieve ( Franse ) eiken vloeren. Zij zijn de distributeur in België en Luxemburg voor o.a. de Nederlandse producent Veno. 

Deze distributie keten is erg kort en zorgt voor vlotte leveringen. Deze fabrikant produceert meerlaagse parket vloeren, in eiken hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. ( PEFC of FSC )  M.a.w. voor elke gekapte boom moeten er nieuwe jonge bomen aangeplant worden. Op deze manier zorgen zij voor een duurzaam bosbeheer. Parket Kerkhofs is tevens PEFC geaccrediteerd, hetgeen betekent dat uw parketvloer van zagerij t/m groothandel goed gecontroleerd is.